Pénztárgép vásárlás

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a pénztárgépnapló?

Gyakorlatilag olyan, mint a gépjárműveknél a forgalmi engedély. A pénztárgépnaplót az a szerviz adja át Önnek az élesítés során, akitől megvásárolta a pénztárgépet. A dokumentum megőrzése minden pénztárgép tulajdonos számára kötelező. A füzet tárolásának, és kitöltésének módját is részletesen szabályozza az adóhatóság vonatkozó rendelete.

Abban az üzlethelységben kell tárolni, ahol a pénztárgépet üzemelteti. A naplóban többek közt olyan információkat kell rögzíteni, mint a meghibásodás dátuma, a pénztárgép hibái, a cserekészülék adatai és az éves felülvizsgálat időpontja.

Minden pénztárgépen kötelező az éves felülvizsgálat?

Az éves felülvizsgálat során ellenőrzik, hogy a készüléke az előírásoknak megfelelően működik-e. Ezt a vizsgálatot minden esetben el kell végezni az online pénztárgép tulajdonosoknak. A beüzemelést követő első évben sort kell keríteni a felülvizsgálatra a beüzemelés dátumáig, majd évente egyszer ismételni kell mindig az utolsó felülvizsgálat dátumáig.

A NAV nyilvántartásában szereplő személyek, vagy szervizek végezhetik el magát a felülvizsgálatot. Az éves felülvizsgálat során ellenőrzik a bizonylatokon szereplő adatok eredetét, illetve megnézik a készülékház bontatlanságát. Továbbá megbizonyosodnak arról, hogy a készülékben található AEE megfelelően működik, a legfrissebb szoftverrel van ellátva, illetve szükséges-e akkumulátort cserélni minden egységben. Miután megtörtént a vizsgálat, leplombálják a készüléket, és feljegyzik a pénztárgépnaplóban az ellenőrzés időpontját.

Hogyan vásárolhatok pénztárgépet?

A vásárláshoz, és használathoz szerződést kell kötni valamelyik szolgáltatóval, mivel a kiskasszák mobilhálózaton keresztül kommunikálnak a NAV szervereivel. Amennyiben cégünktől vásárol, úgy nem szükséges külön szolgáltatót keresnie, hiszen közvetlenül nálunk megtudja kötni a szerződést.

Fontos, hogy csak a pénztárgép beüzemelését követően kezdheti el a termékeit forgalmazni!

Cégünk a beüzemelés során rögzíti a pénztárgép memóriájában a vállalkozás adatait, az ÁFA köröket, az euro átállás dátumát,majd a szükséges dokumentumokat továbbítjuk az adóhatóságnak. Ezt követően átadjuk Önnek a pénztárgépnaplót, majd átveheti a pénztárgépet.

Ilyen esetben nem csak az adatrögzítést bonyolítjuk le, hanem segítünk készülékét a vállalkozás igényeire szabni. Rögzítjük az Ön által értékesített termékeknek megfelelő “Gyűjtőket” a készülék memóriájában, illetve arra is van lehetőség, hogy a legnépszerűbb árucikkekre gyors gombokat rögzítsünk a gyorsabb értékesítés érdekében.

Az üzembehelyezéshez, valamint az előfizetői szerződés megkötéséhez az alábbi információkra és dokumentumokra lesz szüksége:
  • cégnév
  • adószám
  • aláírási címpéldány, vagy a vállalkozói igazolvány
A regisztrációhoz nem szükségesek az eredeti okmányok, a másolatok is elegendők ebben az esetben. Ha az előfizetői szerződést egy másik fél köti meg, mint aki a címpéldányon szerepel, akkor számoljon azzal, hogy egy két tanus meghatalmazásra lesz szüksége.

A kiválasztott pénztárgép élesítéséhez szükséges egy regisztrációs kód is, amit az adóhatóságtól kell igényelni, ha pénztárgépet szeretne beüzemeltetni az üzletében.

Mi az a pénztárgép regisztrációs kód?

A regisztrációs kód igényléséhez a “PTGREG” nevű űrlapot kell kitölteni, és eljuttatni a szervezethez. Az adatlapot, és a kitöltést támogató szoftvert megtalálja a NAV weboldalán. Az űrlapot postai úton kell továbbítania, vagy az ügyfélkapun keresztül. A NAV a digitálisan beérkezett bejelentésekre 5, a postai úton benyújtott bejelentésekre 8 napon belül válaszol. Amint beérkezik, Önnek vissza fognak küldeni egy 16 jegyű számsort, ami a pénztágép regisztrációs kódja.

Ezt a számsort a pénztárgép szervizének kell majd átadni ahhoz, hogy be tudják üzemelni a pénztárgépet. Ez a cseréhez is szükséges lehet a későbbiekben.

Új gép esetében üzembehelyezési kódot kell igényelni.

Használt gép, cégátírás, cserepénztárgép esetében pedig átszemélyesítő kódot kell igényelni

PTGREG dokumentum RÖVÍDÍTETT kitöltési segédlete

A következő részben a nyomtatvány kitöltéséhez szeretnénk segítséget nyújtani, de javasoljuk, hogy kérje könyvelője segítségét is, mert néhány kérdésre csak Ő fogja tudni a helyes választ.

Az alábbi sorokban azt mutatjuk meg, hogy a PTGREG nyomtatványt – amit a NAV oldaláról az ÁNYK nyomtatványkitöltő keretprogrammal lehet kitölteni – hogyan lehet megfelelően kitölteni.

Első kitöltendő lap PTGREG
A. Az Ön vállalkozásának, cégének adatait kell pontosan kitölteni. Mindet ki kell töltenie, csak a „hibásnak minősített adatlap vonalkódja” részt nem.
B. Csak abban az esetben kell kitölteni, ha a pénztárgépe kétvállalkozós rendszerben működik.
C. Ezt a rovatot nem kell kitöltenie, ezek az adatok automatikusan kitöltődnek a további lapok kitöltését követően. Ebben a részben található utolsó négyzetet – amely a szolgáltató NAV részéről történő tájékoztatásához kér engedélyt – érdemes bejelölni a későbbi adatkeveredés elkerülése végett.
D. Adatok értelemszerű kitöltése

Második kitöltendő lap PTGREG-01
Az igénylendő adott üzemelési helyhez tartozó pénztárgépek számát kell beírni (1 db 01-es lapon maxium 20 db kód igényelhető). Továbbá itt kell jelölni a következő négyzetben, hogy a igényelt kód Üzembehelyezési (Ü) vagy Átszemélyesítő (Á) kód. Új pénztárgéphez az Ü-t jelöljük, cégátíráshoz vagy cserepénztárgéphez Á-t jelölünk.
Az üzlet nevét (ha van) és a címét kell pontosan kitölteni. Az Üzemeltetés módja négyzetben kell megjelölni, hogy a tevékenységhez szükséges online pénztárgép üzemeltetési helye állandó, mozgó, változó telephelyű, tartalék pénztárgép vagy mozgó szolgáltatóhely. Az Üzemeltetés célja négyzetet üresen kell hagyni. A TEÁOR kódok négyzetet pedig, értelem szerűen kell kitölteni.
Amennyiben kevésnek mutatkozna a 20 db lehetőség, a lap jobb felső részében található kör alakú zöld plusz ikont tartalmazó gomb segítségével újabb lapot nyithat..

Amennyiben a pénztárgépek különböző telephelyeken (üzemelési helyeken) lesznek, akkor annyi lapot kell kitölteni ahány üzemelési hely van, és azon belül annyi pénztárgépet kell igényelni amennyi az adott helyen lesz

Ha minden rendben kitöltött, akkor elektronikus úton is benyújtható a komplett dokumentum, vagy ha Önnek nem kell elektronikus bevallásokat készítenie, akkor kinyomtatás után postai úton is beadhatja igényét.

A visszaérkezett dokumentumot nyomtassa ki és vásárláskor adja át a részünkre vagy küldje el részünkre a rendeles@eurocassa.hu e-mail címünkre!

Amennyiben elakadt, akkor kérje ügyintézőnk segítségét telefonon: +36 70 384 94 77

NAV által kiadott segédlet

Mit jelent az AP szám?

Az AP számot a pénztárgépek azonosítására használják. Minden készülék nyugtáján megjelenítik az AP jel után. Az első három számjegy a pénztárgép típusának forgalmi engedély számával megegyezik, a többi számjegy pedig a készülék azonosítására szolgál. A jelenleg hatályos szabályok szerint az AP számot, pénztárgépen legalább 3 centiméteres betűkkel kell feltüntetni, a vásárlók számára jól olvashatóan.

Mi az AEE?

Az AEE, az Adóügyi Ellenőrző Egység. A NAV ezen keresztül kap forgalmi adatokat a pénztárgéptől és engedélyezi a pénztárgép üzembehelyezését, használatát. Az AEE-n keresztül a NAV bármikor képes ellenőrizni egy bolt forgalmát. A NAV az adatkapcsolathoz, AEE mobilhálózatot használ. Természetesen ez titkosított, nem nyilvános, hiszen kizárólag a NAV rendszerben regisztrált AEE egységek képesek belépni, és adatot küldeni.

Kell-e az üzletemben külön internet kapcsolat az online pénztárgéphez?

Az online pénztárgépek mobilhálózaton keresztül kommunikálnak az adóhatósággal, nem pedig internet alapon, így nem szükséges. Gyakorlatilag úgy működik, mint egy mobiltelefon.

Használatból történő kivonás:

Ha úgy dönt, hogy nem kívánja a továbbiakban üzemeltetni pénztárgépét, akkor a kivonás tényét be kell jelentenie az adóhatósághoz. Mindezt előzetesen kell megtennie, a tervezett időpontot megelőző 5. napig (a PTGTAXUZ nyomtatványon). Továbbadni/eladni a pénztárgépet csak abban az esetben lehet, ha azt az átszemélyesítést megelőzően ismételten üzembehelyezik.

A pénztárgép használatának szüneteltetése olat az online pénztárgéphez?

Ha a pénztárgépet 30 napot meghaladóan szeretné szüneteltetni, azt minden esetben be kell jelentenie az állami adóhatóságnak a szüneteltetés megkezdésétől számított 45 napon belül. A használat folytatása ugyanezen az elven működik, tehát ezt is köteles bejelenteni. Az adatszolgáltatást az üzemeltetőnek a PTGTAXUZ adatlapon kell teljesítenie. Az adatlap, valamint az ahhoz tartozó kitöltési útmutató a NAV weboldalán, a “Nyomtatványkitöltő programok” menüpont alatt érhető el. A szolgáltatás szünetelését az adatkommunikációs szolgáltató felé is célszerű bejelenteni, hogy ne állítsanak ki az adott időszakra feleslegesen számlát!

Változó telephely

A változó telephely gyakorlatilag egy olyan változó üzemeltetési hely, ahol az adóalany ugyanazt a pénztárgépet több üzemeltetési helyen is használja. Például két telephelyen felváltva használja a gépet, vagy egy nap más-más napszakokban használja. De ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha az adóalany csak hétvégén használja a pénztárgépet az értékesítésre.

Segítségre van szüksége?

Adja meg elérhetőségeit és kollégánk 1 munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot!

0
Kosár
  • No products in the cart.