Pénztárgép vásárlás

NTAK

Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ

A legfrissebb tájékoztatás szerint 2023. július 1-től kötelező adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) részére a
– “turisztikai attrakció helyszíneknek”
– és a vendéglátóhelyeknek.

Mit kell tennie ezeknek a vállalkozásoknak és milyen következményei vannak a szabályozás bevezetésének? Ezt fogjuk részletezni, közérthetően, naprakészen.

Mi ez az egész, nagyon röviden?

A legtöbb pénztárgépet már évekkel ezelőtt el kellett látni egy olyan megoldással, hogy közvetlenül a NAV szervereire tudjon küldeni fogralmi adatokat. Az NTAK szám és annak szoftveres bevezetése egy magasabb szinten, de hasonlót valósít meg: láthatóvá teszi a turisztikai cégek forgalmát. 

Mi is az az NTAK szám? Miért van erre szükség?

NTAK regisztrációs szám, NTAK adatszolgáltatás, NTAK vendéglátó szoftver, NTAK adatok … sok sok fogalom, melyekkel jobb ha tisztában vagyunk, hiszen 2023. július 1-től minden Magyarországon működő vendéglátó üzlet számára kötelező lesz az adatszolgáltatás..
.
A jogszabályi rendelkezések alapján minden hazai szálláshelyet, vendéglátó üzletet és turisztikai attrakciót – kizárólag elektronikusan – regisztrálni kell az NTAK-ba, a “digitális turizmustervezés megteremtése érdekében”. .
.
Az eredeti szándék szerint NTAK-ba érkező statisztikai adatok alapján pontosan láthatóvá és mérhetővé válik egy-egy adott település, turisztikai térség vagy éppen az egész turisztikai szektor teljesítménye, ágazati megosztásban is. Ez a célja az egésznek.

Melyik vendéglátó üzletnek kötelező az
NTAK adatszolgáltatás és regisztráció?

Étterem

TEÁOR’08:
5610

Éttermi, mozgó vendéglátás

Büfé

TEÁOR’08:
5610

Éttermi, mozgó vendéglátás

Cukrázda

TEÁOR’08:
5610

Éttermi, mozgó vendéglátás

Kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely

TEÁOR’08:
5630

Italszolgáltatás

Italüzlet, bár

TEÁOR’08:
5630

Italszolgáltatás

Zenés-táncos szórakozóhely

TEÁOR’08:
5630

Italszolgáltatás

Gyorsétterem

TEÁOR’08:
5610

Éttermi, mozgó vendéglátás

Alkalmi vendéglátóhely

TEÁOR’08:
5610

Éttermi, mozgó vendéglátás.

Amennyiben tevékenységi kör szerint vendáglátó üzletünk beletartozik a fenti listába, akkor számunkra kötelező a napi szintű NTAK adatszolgáltatás. Az adatszolgáltatás törvényi hátteréről az NTAK törvényrendeletben olvashatsz bővebben. A munkahelyi/közétkeztetés, a rendezvényi étkeztetés és a mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkező üzletek nem szolgáltatnak adatokat.

Mely turisztikai szolgáltató cégnek kötelező Az NTAK adatszolgáltatás és regisztráció?

Az NTAK-adatszolgáltatásra kötelezett turisztikai attrakciók: közfürdő, természetes fürdőhely, muzeális intézmény, vár, kastély, a Balatoni Hajózási Zrt. járata, a MAHART – PassNave Személyhajózási Kft. járata, és a „hop on hop off" jellegű, menetrend szerinti buszos városnéző turisztikai szolgáltatás; kalandpark, állatkert, vidámpark, védett természeti terület bemutatóhelye, zenés, táncos rendezvény – lényegében minden olyan turisztikai élménypont, ahol jegyértékesítés zajlik.

Hogyan készüljön fel egy vendéglátó az NTAK adatszolgáltatásra?

Amennyiben vendéglátó üzletünk köteles az NTAK felé adatot szolgáltatni, úgy az első lépés amit meg kell tennünk, hogy igénylünk egy NTAK regisztrációs számot.

keresés

NTAK regisztráció lépései

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ vagy NTAK rendszerben való regisztráció 2 nagyobb lépésből áll:

1. A központi adatbázisban kell regisztrálni

2. Majd kell egy ágazati regisztráció

A regisztráció során rögzíteni kell a szolgáltató törzsadatait, a szolgáltatási helyek adatait, végül a szolgáltatási helyeken elérhető ágazati (szálláshely, vendéglátó üzlet, attrakció) adatokat. A regisztrációt követően a vendéglátó üzlet üzemeltetője nyilvántartási számot kap, ami nem más mint az NTAK regisztrációs szám. Az NTAK rendszerébe történő regisztrációról bővebben a Megkezdődött az NTAK regisztráció a vendéglátó egységeknek cikkünkben olvashatsz.

A vendéglátó szoftver a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet szerint az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet üzemeltetője által kötelezően használt olyan informatikai program, amely az NTAK számára az elvárt adatok továbbítására alkalmas. 

Milyen adatokat kell majd beküldeni?

A vendéglátó üzlet üzemeltetője az NTAK-regisztrációt követően, NTAK adatküldésre alkalmas vendéglátó szoftver alkalmazásával, elektronikus formában biztosítja adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletenként az adatszolgáltatás körébe tartozó adatok továbbítását.
.
A vendéglátó szoftver kétféle üzenettípust küld automatikusan az NTAK-ba: eseményvezérelt adatküldés során a rendelésösszesítők adatait, valamint a napi zárást.

Milyen szoftverrel lehet az NTAK adatokat beküldeni?

Vannak olyan szoftverek, melyek az NTAK számára az elvárt adatokat hitelesen tudják továbbítani. Az adatszolgáltatásra kizárólag az NTAK-kal kommunikálni képes, az MTÜ által kiállított Igazolással rendelkező vendéglátó szoftverek használhatóak. A jó hír, hogy a mi szoftverünk is megkapta a hitelesítést, ezért az NTAK számára elfogadott módon tudja a kért adatokat továbbítani.

A programunk segítségével minden szükséges adminisztrációs teendő és a napi NTAK-adatszolgáltatás is könnyen és gyorsan teljesíthető. 

meeting

Segítségre van szüksége?

Adja meg elérhetőségeit és kollégánk 1 munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot!

0
Kosár
  • No products in the cart.