Pénztárgép vásárlás

NTAK - általános

Adatszolgáltatás a
Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé

2023. július 1-től a turisztikai attrakció helyszíneknek és a vendéglátóhelyeknek kötelező adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) részére.

A vészhelyzet ideje alatti szabályok szerint később, 2024. január 01-től kell megkezdeni az adatszolgáltatást a 12 millió forintot meghaladó, de 100 millió forintot el nem érő 2022-es árbevétellel rendelkező turisztikai attrakció helyszíneknek és vendéglátóhelyeknek.

Átláthatóan, érthetően összegeztük Önnek az információkat általánosan, vendéglátóhelyekre és turisztikai attrakció helyszínekre vonatkozóan!

Tudjon meg többet vendéglátóhelyekre vonatkozóan

Részletek turisztikai attrakció helyszínek számára

Általánosan, röviden…

A ma használatos legtöbb pénztárgép közvetlenül a NAV szervereire küldi a forgalmi adatokat. Az NTAK szám és annak szoftveres bevezetése egy magasabb szinten, de hasonlót valósít meg: láthatóvá teszi a vendéglátói és turisztikai cégek forgalmát. 

Hitelesített szoftverrel rendelkező minőségi pénztárgépeink mellé igény szerint non-stop technikai ügyeletet biztosítunk annak érdekében, hogy maximalizálni tudja forgalmát és teljesíteni tudja törvényi kötelezettségét!

Fürdő

Miért van erre szükség?

A jogszabályi rendelkezések alapján minden hazai szálláshelyet, vendéglátó üzletet és turisztikai attrakciót – kizárólag elektronikusan – regisztrálni kell az NTAK-ba, a digitális turizmustervezés megteremtése érdekében.

A jogszabály célja, hogy az NTAK-ba érkező statisztikai adatok alapján pontosan láthatóvá és mérhetővé váljon egy-egy adott település, turisztikai térség vagy éppen az egész szektor teljesítménye, ágazati megosztásban is.

Nem biztos benne, hogy mely tevékenységi körök számára kötelező az adatszolgáltatás? Az alábbi tájékoztatókban ezeket is kifejtjük:

NTAK regisztráció lépései

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ vagy NTAK rendszerben való regisztráció 2 nagyobb lépésből áll:

 

  1. Regisztráció a központi adatbázisba
  2. Ágazati regisztráció

 

A regisztráció során rögzíteni kell a szolgáltató törzsadatait, a szolgáltatási helyek adatait, végül a szolgáltatási helyeken elérhető ágazati (szálláshely, vendéglátó üzlet, attrakció) adatokat. A regisztrációt követően a vendéglátó üzlet üzemeltetője megkapja a nyilvántartási számot, avagy az NTAK regisztrációs számot


Az NTAK rendszerébe történő regisztrációról bővebben a Megkezdődött az NTAK regisztráció a vendéglátó egységeknek cikkünkben olvashat.

online beszélgetés

Adatok beküldésének módja

Az adatszolgáltatásra kizárólag az NTAK-kal kommunikálni képes, az MTÜ, avagy Magyar Turisztikai Ügynökség által kiállított igazolással rendelkező szoftverek használhatóak. A tranzakció lezárta után a szoftver automatikusan továbbítja a kért adatokat elektronikus formában az NTAK részére. 

Szoftverünk hitelesítéssel rendelkezik, így az NTAK számára elfogadott módon tudja a kért adatokat továbbítani. Programunk segítségével minden szükséges adminisztrációs teendő és a napi NTAK-adatszolgáltatás is könnyen és gyorsan teljesíthető!

Válogasson NTAK adatszolgáltatásra alkalmas pénztárgépeink közül, amelyekhez igény szerint non-stop technikai ügyeletet is biztosítunk!

Segítségre van szüksége?

Adja meg elérhetőségeit és kollégánk 1 munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot!

0
Kosár
  • No products in the cart.