Pénztárgép vásárlás

Tájékozódás a pénztárgép köteles tevékenységekről: Hogyan érdemes?

A pénztárgépek nemcsak praktikus, hanem elengedhetetlen eszközök is a különböző szolgáltatások nyújtásához és termékek árusításához – az értékesítési funkciójuk mellett olyan jogi kötelezettségeknek is eleget tesz, melyek elmulasztása súlyos következményeket vonhat maga után. 

Egy pénztárgép jelentősen támogatja egy vállalkozás átláthatóságát, ráadásul a különböző adózási szabályok betartásához is hozzájárul.

Ebben a cikkünkben most bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, amiket a pénztárgép köteles tevékenységekről tudni érdemes.

Mikor kötelező a pénztárgép használata?

Számos ágazatban kötelező a pénztárgép használata, azonban fontos megjegyezni, hogy a rájuk vonatkozó szabályok területenként eltérőek lehetnek. Általánosságban kijelenthetjük, hogy akik valamilyen kiskereskedelmi pénzügyi tranzakciót bonyolítanak le, vagy bizonyos szolgáltatásokat nyújtanak, azok számára kötelező a pénztárgép használata.

Ide tartoznak a kiskereskedelmek, a vendéglátóipari egységek, az élelmiszerboltok, és azok is, akik valamilyen szolgáltatást nyújtanak.

A fentebb említett területeken is tapasztalható eltérés a szabályozások között: egy vendéglátó egység például köteles NTAK jelentés szolgáltatására, a dohányboltok pedig az SZTFH felé történő adatszolgáltatásra.

A vállalkozásoknak minden esetben tanácsos tisztában lenni azzal, hogy az ő tevékenységi körükre milyen jogszabályok vonatkoznak, hiszen csak így választhatják ki a számukra megfelelő eszközt.

Szempontok a tökéletes pénztárgép kiválasztásához

Tiszta sor: a pénzmozgások kezeléséhez és az értékesítéshez kötelező pénztárgépet használnia a különböző vállalkozóknak, szolgáltatóknak. 

Mindenekelőtt fontos, hogy az eszköz ne csak az általános, hanem a tevékenységi körre sajátos rendeleteknek és jogszabályoknak is megfeleljen. A kötelező adatszolgáltatásokra hozzákapcsolt szoftver segítségével tekintettel lévén elengedhetetlen, hogy az eszköz rendelkezzen internetkapcsolattal, illetve érdemes a pénztárgépek funkcióit is figyelembe venni a választásnál, ilyen lehet az eszköz hordozhatósága vagy strapabírósága, vagy éppen a beállítható gyorsgombok mennyisége, ami könnyítheti a munkavégzést.

A pénztárgép használatát szabályozó jogszabályok

Hazánkban szigorú törvényeket és jogszabályokat kell betartani a pénztárgépek használata során. 

A friss változások követése és a naprakész információk birtoklása ehhez pedig elengedhetetlen: a vendéglátó egységeknek és turisztikai attrakcióknak különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy az NTAK adatszolgáltatási kötelezettségeiknek eleget tegyenek.

Emellett minden vállalkozásnak a termékértékesítésről vagy a szolgáltatásnyújtásról kötelező áfa törvény szerint bizonylatot, azaz nyugtát és/vagy számlát kibocsátani, ezen felül pedig a NAV felé is köteles forgalmi adatokkal szolgálni – ebből kifolyólag pedig elengedhetetlen az online pénztárgép használata. 

Honnan érdemes tájékozódni?

A rendeletek útvesztőjében segítség nélkül könnyen eltévedhet az ember: útmutatás nélkül szinte lehetetlen, hogy magabiztosan és minden feltételnek eleget téve vezessük be önállóan a pénztárgépet.

Minden esetben tanácsos egy szakértő vagy egy könyvelő tanácsát kikérni arról, hogy az Ön tevékenységi körére pontosan milyen szabályok és milyen adatszolgáltatási kötelezettségek vonatkoznak, ennek fényében pedig a megfelelő eszköz kiválasztása is gördülékenyebben, problémamentesen megy végbe.

Akikre mindig számíthat

Ha már Ön számára is kristálytiszta, hogy milyen szabályok vonatkoznak vállalkozására, nem maradt más hátra, mint a pénztárgép beszerzése!

Kínálatunkban olyan eszközökkel találkozhat, melyek az Ön üzletének a típusához és forgalmához remekül alkalmazkodnak – dohányboltok, vendéglátósok és mozgóárusok számára is kedvező megoldásokat nyújtunk. 

Levesszük az Ön válláról a karbantartási terheteket – szolgáltatásunk 0-24 órás technikai ügyeletet is tartalmaz, így meghibásodás vagy kérdés esetén azonnal az Ön rendelkezésére állunk. Ezen felül pedig a kötelező éves felülvizsgálat alatt is számíthat ránk, amit minden esetben előre egyeztetve Önnel határidőre és precízen, rendelet szerint elvégezzük.

Amennyiben Ön is meg szeretné találni azt a pénztárgépet, ami az Ön és vállalkozása igényének teljes mértékben eleget tesz, kérjen tőlünk egyedi ajánlatot!

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email

Segítségre van szüksége?

Adja meg elérhetőségeit és kollégánk 1 munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot!

0
Kosár
  • No products in the cart.